Войнилівська територіальна громада
Калуського району Івано-Франківської області (на стадії наповнення)
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ЯК УБЕРЕГТИ СЕБЕ ВІД ХРОНІЧНОГО СТРЕСУ?

Дата: 24.04.2024 12:00
Кількість переглядів: 16

Почуття стресу для сучасної людини є досить відомим і поширеним, особливо для українців, які знаходяться у стані війни вже тривалий час.

          Стрес - це емоційна реакція організму на якійсь подразник, щоб організм зміг мобілізуватися для вирішення проблеми. Він позитивно впливає на наш організм, але при умові, якщо не носить затяжний характер.

Якщо людина знаходиться у стані постійного стресу, то організм завжди у стані "мобілізації" й тоді відбувається метаболічний збій. Виробляється занадто багато гормону кортизолу й біологічний годинник збивається, виникає безсоння, тривожний сон тощо. Людина часто хворіє, швидко втомлюється, трапляються нервові зриви та інше.

 

Щоб знизити вплив стресу на організм психологи радять:

  1. Пройти медичний огляд та здати аналізи - не потрібно займатися самолікуванням і

самостійно вживати вітамінні комплекси. Зверніться за консультацією до сімейного лікаря, щоб здати аналізи й пройти плановий медичний огляд. Після того, як питання зі здоров’ям закрито, треба переходити до практичних порад із подолання стресу.

  1. Переглянути свій стиль життянавчіться розслаблятися, відновлюватись та

навчатися, уповільнювати свій темп життя, робити паузи і перерви. Кожні 20 хвилин робити 5-хвилинну перерву, щоб прогулятися, випити води, зробити лімфодренажні вправи чи просто закрити очі. Корисно робити денні прогулянки

  1. Постійно сканувати своє тіло - при стресі, як правило, тіло «кам’яніє» та утворюються затискання, важливо помічати це та робити дихальні вправи (як приклад можна 10 раз ніби задувати свічку чи глибоко вдихати носом і видихати ротом).

  2. Запитувати себе, що зараз відбувається?

Щоб стрес не став хронічним, дуже важливо постійно себе питати: "Стоп, що зараз зі мною відбувається, що я відчуваю, немає тривоги, чому я зараз відчуваю неспокій тощо". Відповідати можна письмово, а потім перечитувати, щоб знайти причину неспокою.

  1. Налаштувати біологічний годинник 

Якісний сон вам забезпечить перед сном тепла ванна, стакан теплого молока з медом, медитація, йога.

  1. Правильне, збалансоване харчуватисязменшіть вживання цукру, солі і трансжирів, включіть у щоденний раціон овочі, фрукти, ягоди,  виділіть на прийом їжі мінімум 20 хвилин часу без гаджетів.

  2. Шукати і підвищувати мотивацію

  3. Робити вихідні, щоб не було вигорання

Дуже важливо робити вихідні, щоб перезавантажуватись. Спілкування з сім'єю, близькими, друзями - це дуже заряджає. Важливе у спілкуванні  обійми та поцілунки. Можна навіть робити "цифровий детокс": залишати смартфон вдома та йти на прогулянку.

  1. Спостерігати, коли втомилисяпотурбуйтеся про банальні речі, наприклад, щоб було тепло і комфортно, щоб поруч стояв келих з водою.

  2.  Займатися фізичною активністю - це позитивно впливають на здоров'я. Не потрібні рекорди, робіть те, що подобається. Це може бути проста зарядка чи пробіжка.

  3.  Слухати заспокійливу музику і звуки природи і якщо є можливість, то підтанцьовувати.

  4.  Пити достатню кількість води - можна встановити таймер, який буде нагадувати про це правило.

  5.  Навчатися - тренування раціональному мозку просто необхідні для того щоб не залишилося місця хронічному стресу в житті людини.

  6.  Знаходити час, щоб побути наодинці - це може бути часом для відновлення, щоб подумати, сконцентруватися на собі та своїх бажаннях.

  7.  Впустити позитивні емоції в життя - є дослідження, коли людина бере до рота пензлик, імітуючи усмішку та її стан покращується.

  8.  Лімітувати робочі години, щоб не перевантажуватись - пишіть план на місяць, тиждень та день. Будьте гнучкими, якщо потрібно один із планів перенести.

Дбайте про своє ментальне здоровя і будьте здорові!

 

 

Лікар із загальної гігієни Калуського РВ

ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»                                    

Марія Жекало

 Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь