Войнилівська територіальна громада
Калуського району Івано-Франківської області (на стадії наповнення)
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Здорове харчування - профілактика інсульту!

Дата: 02.10.2023 07:56
Кількість переглядів: 128

Інсульт -це захворювання, яке залишається однією з провідних причин смерті та основною причиною інвалідності у світі в наш час. Саме тому первинна профілактика інсульту, яка ґрунтується на принципах здорового способу життя має першочергове значення. Один із головних пунктів - це повноцінне збалансоване харчування, яке відіграє ефективну роль у профілактиці та контролі ризику інсульту.

 

Продукти, які можуть впливати на ризик розвитку інсульту:

  • продукти з високим вмістом насичених жирів( сосиски, шинка, бургери, тверді сири, незбиране молоко і вершки, сало, пальмова олія);

  •  продукти, що містять транс-жири (торти, печиво, бісквіти, майонез, снеки ) 

  • продукти з високим вмістом холестерину (смажені страви, особливо  у фритюрі, фаст-фуд, рибні напівфабрикати, згущене молоко, свіжа здобна випічка, тощо);

  • Крім того, вживання продуктів з високим вмістом солі (більше 5 грам на добу) може призвести до високого кров’яного тиску, що є основним фактором ризику геморагічного інсульту.

 

Харчування, яке сприяє профілактиці виникнення інсульту:

  • В своєму повсякденному раціоні надавайте перевагу білому м’ясу (птиця). Скоротіть споживання червоного м’яса (яловичина, свинина, баранина). А використання бобів або сочевиці, зможе  замінити частину м’яса у ваших стравах.

  • При можливості з’їдайте дві порції риби щотижня, особливо жирної риби: скумбрія, сардини, оселедець або лосось, оскільки вони містять  омега-3 жирні кислоти(ці кислоти допомагають запобігати утворенню тромбів і знижують) кров’яний тиск.

  • Додайте більше корисних жирів, замінивши олію для приготування їжі. Замість соняшникової олії використовуйте оливкову чи ріпакову.

  • Їжте більше клітковини  При виборі крохмалистих продуктів віддавайте перевагу цільнозерновим пластівцям та макаронам, бурому рису або обирайте гречку, просо, вівсянку, булгур із цільної пшениці.

  • Їжте більше фруктів та овочів. Так як вони є важливими джерелами вітамінів та мінералів. Необхідно прагнути їсти в середньому п’ять порцій фруктів та овочів кожен день (400-600 г).

  • Скоротіть споживання солі. Намагайтеся обирати готові продукти з низьким вмістом солі та спробуйте використовувати свіжий імбир, лимонний сік і чилі або інші спеції, щоб підкреслити смак їжі. 

  • Обов’язково дотримуйтесь питного режиму. Пийте достатньо чистої води. Якщо не маєте протипоказів, можете споживати натуральну каву та чай, їх пов’язують зі зниженням ризику інсульту.

 

 

І ще декілька порад, щодо приготування їжі, які зроблять ваші страви кориснішими:

  • Шкіра птиці перед приготуванням їжі видаляється.

  • М’ясо або ж птицю варто готувати таким чином, щоб вони не знаходились при цьому в жирі (жир повинен стікати), незалежно від способу обробки.

  • Овочі поглинають жир, і, відповідно, ніколи не повинні готуватися разом із м’ясом.

  • Посуд з антипригарним покриттям знижує потребу в олії та її замінниках.

  • Маргарин і майонез потрібно виключити із добового раціону повністю.

  • Тушкувати овочі можна в курячому бульйоні чи вині, замість вершкового масла, маргарину та рослинної олії.

  • Зведіть до мінімума вживання смажених страв, готуйте їжу на пару,  тушкуйте або варіть її.

Фото без опису

 

Будьте здорові!

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь