Здорове харчування - профілактика інсульту!
Інсульт -це захворювання, яке залишається однією з провідних причин смерті та основною причиною інвалідності у світі в наш час. Саме тому первинна профілактика інсульту, яка ґрунтується на принципах здорового способу життя має першочергове значення. Один із головних пунктів - це повноцінне збалансоване харчування, яке відіграє ефективну роль у профілактиці та контролі ризику інсульту.
Продукти, які можуть впливати на ризик розвитку інсульту:
-
продукти з високим вмістом насичених жирів( сосиски, шинка, бургери, тверді сири, незбиране молоко і вершки, сало, пальмова олія);
-
продукти, що містять транс-жири (торти, печиво, бісквіти, майонез, снеки )
-
продукти з високим вмістом холестерину (смажені страви, особливо у фритюрі, фаст-фуд, рибні напівфабрикати, згущене молоко, свіжа здобна випічка, тощо);
-
Крім того, вживання продуктів з високим вмістом солі (більше 5 грам на добу) може призвести до високого кров’яного тиску, що є основним фактором ризику геморагічного інсульту.
Харчування, яке сприяє профілактиці виникнення інсульту:
-
В своєму повсякденному раціоні надавайте перевагу білому м’ясу (птиця). Скоротіть споживання червоного м’яса (яловичина, свинина, баранина). А використання бобів або сочевиці, зможе замінити частину м’яса у ваших стравах.
-
При можливості з’їдайте дві порції риби щотижня, особливо жирної риби: скумбрія, сардини, оселедець або лосось, оскільки вони містять омега-3 жирні кислоти(ці кислоти допомагають запобігати утворенню тромбів і знижують) кров’яний тиск.
-
Додайте більше корисних жирів, замінивши олію для приготування їжі. Замість соняшникової олії використовуйте оливкову чи ріпакову.
-
Їжте більше клітковини При виборі крохмалистих продуктів віддавайте перевагу цільнозерновим пластівцям та макаронам, бурому рису або обирайте гречку, просо, вівсянку, булгур із цільної пшениці.
-
Їжте більше фруктів та овочів. Так як вони є важливими джерелами вітамінів та мінералів. Необхідно прагнути їсти в середньому п’ять порцій фруктів та овочів кожен день (400-600 г).
-
Скоротіть споживання солі. Намагайтеся обирати готові продукти з низьким вмістом солі та спробуйте використовувати свіжий імбир, лимонний сік і чилі або інші спеції, щоб підкреслити смак їжі.
-
Обов’язково дотримуйтесь питного режиму. Пийте достатньо чистої води. Якщо не маєте протипоказів, можете споживати натуральну каву та чай, їх пов’язують зі зниженням ризику інсульту.
І ще декілька порад, щодо приготування їжі, які зроблять ваші страви кориснішими:
-
Шкіра птиці перед приготуванням їжі видаляється.
-
М’ясо або ж птицю варто готувати таким чином, щоб вони не знаходились при цьому в жирі (жир повинен стікати), незалежно від способу обробки.
-
Овочі поглинають жир, і, відповідно, ніколи не повинні готуватися разом із м’ясом.
-
Посуд з антипригарним покриттям знижує потребу в олії та її замінниках.
-
Маргарин і майонез потрібно виключити із добового раціону повністю.
-
Тушкувати овочі можна в курячому бульйоні чи вині, замість вершкового масла, маргарину та рослинної олії.
-
Зведіть до мінімума вживання смажених страв, готуйте їжу на пару, тушкуйте або варіть її.
Будьте здорові!