ПРОФІЛАКТИКА ОТРУЄНЬ ГРИБАМИ
Грибний сезон продовжується й знову виникла необхідність нагадати про профілактику отруєнь грибами. Так, як на цих вихідних зареєстровано отруєння лисичками у дитини віком 3 роки і 7 місяців, мешканки одного із сіл Калуської ТГ. Отруєння виникло внаслідок порушення технології приготування грибів.
Слід нагадати, що грибами чи стравами з них не варто годувати дітей до 12 років. Вживати гриби не рекомендовано вагітним, жінкам, які годують грудьми, та літнім людям.
Як не отруїтися грибами
-
Найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, вирощеними штучно, котрі підлягають контролю та продаються в торговельній мережі.
-
Не купуйте гриби на стихійних ринках.
-
Уважно оглядайте гриби: звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки.
-
Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишайте його поряд з іншими.
-
Не беріть занадто молоді чи старі гриби — їх легко переплутати з отруйними.
-
Не збирайте гриби поблизу трас, промислових підприємств, забруднених територій: гриби вбирають в себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали.
-
Не збирайте гриби в посушливу погоду: в цей час гриб пересихає, віддавши воду і збільшивши концентрацію токсинів.
-
Не куштуйте сирі гриби.
-
Вдома ще раз ретельно перевірте гриби: всі сумнівні треба викинути.
-
Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.
-
Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хв.
-
Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.
Симптоми отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хв. після споживання, так і протягом кількох днів: нудота, блювота, різкий біль у животі, діарея, запаморочення, підвищення температури тіла, зниження пульсу, задуха, судоми, відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги), марення, поява галюцинацій.
За наявності будь-якого з наведених симптомів негайно викликайте лікаря!
Перша допомога у разі отруєння грибами
-
терміново телефонуйте до «швидкої» — загальний номер 103;
-
промийте шлунок простою водою; дотримуйтеся постільного режиму;
-
пийте багато рідини (вода, підсолена вода чи прохолодний чай) — це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини; прийміть сорбенти.
Категорично заборонено вживати алкогольні напої, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти — це може прискорити всмоктування токсинів у організм.
Не займайтеся самолікуванням, це небезпечно для життя! Залишки грибів або грибних страв слід обов’язково зберегти, адже лабораторне їх дослідження допоможе з’ясувати причину отруєння та призначити правильне лікування.